Hoor jij dat ook wel eens?

"Maar iedereen kan toch recruiten?"

“Maar iedereen kan toch recruiten?”

“Maar iedereen kan toch recruiten?”Als recruiter hoor je dit waarschijnlijk vaker. Ik wel in ieder geval. En er zit ook een kern van waarheid in, en toch vind ik recruitment een echte specialistische functie! Maar wat is dan die kleine kern van waarheid?!.

Recruiten houdt onder andere in dat we actief bezig zijn met het werven van mensen om een verbinding aan te gaan, voor het uitwerken van of het ontwikkelen van een idee, plan, vriendschap of zelfs een relatie? Dit doen we allemaal, bijvoorbeeld tijdens het buitenspelen vanaf jongs af aan. Het is dan ook menseigen om anderen te beoordelen en te kijken of ze wel passen in jouw wereld, omgeving of situatie.

Mensenkennis

Dat valt misschien wel onder het kopje mensenkennis 😉. Maar ook mensenkennis en goed kunnen inschatten of het wel echt een goede kerel of vrouw is om een relatie mee aan te gaan, of een vriend of vriendin voor een vriendschap, dat is een ander verhaal. Hier is helaas ook de een beter in dan de andere.

Nu wil ik niet zeggen dat ik op dit vlak altijd de beste keuzes maak. Zo is bijvoorbeeld mijn trackrecord op het gebied van mannen ook niet ideaal 😉, en dat is ook precies mijn punt!

Recruiten is geen persoonlijke voorkeur, simpelweg denken dat het wel zal passen of proberen passend te maken. Recruiten is een vak apart. Persoonlijk ben ik hier gelukkig een behoorlijk stuk beter in en mag ik me bij FairSterk inmiddels Recruitment Specialist noemen. Daarvoor had ik al meer dan 5 jaar ervaring in het corporate recruitment vak.

De recruiter

Als recruiter kun je niet koffiedik kijken of zomaar wat mogelijke kandidaten benaderen. Ik houd me bezig met data, content, marketing, stakeholdermanagement, strategie, administratie en bovenal kwalitatieve gesprekken. En achter deze gesprekken moet de juiste gedachte en benadering zitten.  We kennen allemaal wel wat standaard recruitmentvragen. En die zijn helemaal prima, zolang het belangrijkste ingrediënt maar niet vergeten wordt. Wie is de kandidaat of manager tegenover je nu echt, tussen de regels door, en wat wil en zoekt deze persoon.  Heeft jouw gesprekspartner zelf wel een goed idee van wat hij of zij nou echt wil.

En stel jezelf dan de vraag, zonder enige beoordeling vanuit jouw als persoon, wordt deze kandidaat en de manager waar hij of zij bij komt te werken, nou ECHT gelukkig als ze hier gaan starten?! Als jouw gevoel zonder enige twijfel JA zegt. Then go for it!

Recruiten is een vak!

Als recruiter voeg je ongelofelijk veel toe aan iedere organisatie, dus laat je niet gek maken en laat zien waarom je er zo goed in bent 😊. Laat zien dat recruitment echt een vak is!

Naast dit onderwerp zijn er nog meer dingen die ik in de toekomst verder zal uitlichten! Kan jij je nou helemaal vinden in deze blog, kijk dan even naar onze vacatures. Dan heb ik je graag als mijn nieuwe collega.

Groetjes Sam 😀